V skeletone zlato pre Rusa Tretiakova, najrýchlejšieho v troch jazdách

16.02.2014 Celý región

Červená Poľana 15. februára (TASR) - Ruský skeletonista Alexander Tretiakov získal v sobotu na XXII. ZOH v Soči zlatú medailu s výsledným časom 3:44,29 min. Striebro si vyjazdil aktuálny líder Svetového pohára a dvojnásobný majster sveta Martins Dukurs (+0,81 s), bronz putuje do USA zásluhou Matthew Antoina (+2,97).

Úradujúci svetový šampión zo St. Moritzu Tretiakov predviedol v areáli Sanki za mohutnej podpory domácich priaznivcov tri najrýchlejšie jazdy. Dvadsaťosemročný víťaz, ktorý bol vo Vancouvri pred štyrmi rokmi bronzový, zvládol aj záverečný tlak.

"Toto je pre mňa veľmi dôležitá medaila. Je to skutočne cenný kov a ja som šťastný, že som ju pre svoju krajinu vyhral," povedal Tretiakov.

Jedine Martins Dukurs, ktorý si vybojoval druhé olympijské striebro v rade, dosiahol lepší čas ako Tretiakov v tretej jazde. "Nechcel som si robiť ilúzie, že sem prídem a vyhrám zlato. Mojím cieľom bolo odjazdiť štyri kvalitné jazdy a potom uvidím, čo z toho bude. Strieborná medaila je však rozhodne úspechom," povedal Dukurs.

Posledná jazda, do ktorej sa kvalifikovalo len 20 skeletonistov, sa nevydarila Američanovi Johnovi Dalymu, keď mu skeleton vybehol zo štartovacej drážky. Česť zámorských skeletonistov tak zachraňoval Antoine, ktorý pre USA získal prvú olympijskú medailu v skeletone od roku 2002, keď sa to podarilo v Salt Lake City Jimmymu Sheaovi.

Posledná jazda, do ktorej sa kvalifikovalo len 20 skeletonistov, sa nevydarila Američanovi Johnovi Dalymu, keď mu skeleton vybehol zo štartovacej drážky. Česť zámorských skeletonistov tak zachraňoval Antoine, ktorý pre USA získal prvú olympijskú medailu v skeletone od roku 2002, keď sa to podarilo v Salt Lake City Jimmymu Sheaovi. "Snažil som sa odviesť maximum a zachovať rozvahu. Nakoniec sa to podarilo. Som šťastný, sú to najkrajšie momenty v mojom živote. O tom niet pochýb," povedal Američan Antoine.


Výsledky skeletonu mužov:

1. Alexander Tretiakov (Rus.) 3:44,29 min., 2. Martins Dukurs (Lot.) +0,81, 3. Matt Antoine (USA) +2,97, 4. Tomass Dukurs (Lot.) +3,29, 5. Sergej Chudinov (Rus.) +3,30, 6. Nikita Tregybov (Rus.) +3,33, 7. John Fairbairn (Kan.) +3,84, 8. Kristan Bromley (V.Brit.) +3,88, 9. Alexander Kröckel (Nem.) +4,00, 10. Dominic Parsons (V.Brit.) +4,07
 

Vyberte región